Liceul Teoretic "D. Cantemir" Iasi


Go to content

Istoric

Despre liceu

        Sunt scoli īn Iasi a caror origine se pierde īn trecutul istoric al īnvatamāntului romānesc.

         Pe lānga acestea, Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir" este unul "tānar", rasarit pe harta orasului  Iasi īn cartierul Dimitrie Cantemir.

         Certificatul de nastere al scolii, care a marcat formarea atātor generatii, poarta data de 17 septembrie 1963. A functionat pentru īnceput sub denumirea de Scoala medie nr. 8 "Dimitrie Cantemir", Daca la īnfiintare scoala era coordonata sub aspectul procesului instructiv-educativ de Sectia Īnvatamānt a Sfatului Popular Regional Iasi, din punct de vedere administrativ depindea de Sfatul Popular al orasului Iasi. Īncepānd cu anul 1968, liceul este coordonat de Inspectoratul scolar Judetean Iasi, īn conformitate cu legea īnvatamānului din 1968.

         Activitatea instructiv-educativa pentru clasele VIII-XI s-a desfasurat, pāna īn anul scolar 1967-1968, pe baza unor planuri de īnvatamānt si programe scolare tranzitorii, aceasta situatie fiind determinata de īncheierea generalizarii īnvatamāntului obligatoriu de 8 ani īn anul scolar 1964 -1965 si de extinderea īnvatamāntului de cultura generala de la 11 la 12 ani, ce urma sa se realizeze, īn mod treptat, pāna īn anul scolar 1968 -1969.

         Dezvoltarea rapida a stiintei si tehnicii, amplul proces de industrializare a tarii a constituit un obiectiv fundamental al regimului communist, creānd o nevoie acuta de cadre specializate, ceea ce a impus reorganizarea īnvatamāntului romānesc. Cea mai importanta inovatie a fost crearea, pe lānga singurul tip de scoala medie existent pāna in 1966, īncepānd cu anul scolar 1966-1967, a liceelor de specialitate: industriale, agricole, economice, pedagogice, de arta.

         Diversificarea īnvatamāntului liceal se realizeaza si prin īnfiintarea unor clase speciale de matematica, fizica si limbi moderne. Organizarea acestor clase, care-si desfasoara activitatea pe baza unor planuri de īnvatamānt īn care obiectele de profil detin ponderea, ca numar de ore, īn cadrul disciplinelor ce se predau, favorizeaza dezvoltarea aptitudinilor elevilor dotati īn diferite domenii ale stiintei si culturii. Aceste clase au fost o experienta si un preludiu pentru restructurarea īnvatamāntului liceal.

         Īn perioada 1963-1969 scoala a functionat īn actualul local al scolii "Titu Maiorescu", iar de la 1 septembrie 1969 īn actualul lacas.

         Valoarea profesionala a colectivului didactic, implicarea afectiva, pasiunea cu care s-a daruit initierii tinerilor īntru cultura si īnvatatura, au fost argumente semnificative pentru a conferi scolii statutul de liceu teoretic īncepānd cu anul 1968. La īnfiintare este numit director al liceului profesorul de matematica Grigore Popovici. Īn etapa urmatoare, īn perioada 1968-1975, liceul a functionat cu clasele I-VIII si IX-XII, cursuri de zi, cu profil real si umanist si cursuri serale cu profil real.

         Pe baza Directivelor PCR si a Legii īnvatamāntului din 1968 s-a trecut la realizarea treptata a scolarizarii, īncepānd de la vārsta de 6 ani. Experimental, coborārea vārstei de cuprindere īn scoala a copiilor de la sapte la sase ani īncepe īn anul scolar 1967-1968.

         Īn anul scolar 1975-1976, se trece la īnvatamāntul obligatoriu de 10 ani, instituindu-se ciclurile liceale - treapta I si treapta II, legate printr-un concurs de admitere, cu scopul selectarii candidatilor.

         Liceul "Dimitrie Cantemir" a fost transformat, īn 1975, īn liceu industrial, profil mecanic (zi si seral), fapt ce a avut grave consecinte asupra renumelui cāstigat al vechiului liceu teoretic. Liceul a functionat īn aceasta forma pāna īn anul scolar 1989-1990 .

Īn aceste conditii, prin O.M.I. nr. 4741 din 26 octombrie 1992, ca un suflu pentru renasterea liceului, vine si recunoasterea oficiala a numelui: Liceul Teoretic "Dimitrie Cantemir ", denumire ce se pastreaza si astazi.  

Home Page | Viziune, misiune, valori | Concursul Cantemir Junior | Admitere | Proiecte scolare | Competitii | Evenimente | Activitati extracurriculare | Oferta educationala | Resurse | Publicatii | Despre liceu | Orar | Galerie foto | Contact | Site Map


Back to content | Back to main menu