Istoric

Sunt scoli în Iasi a caror origine se pierde în trecutul istoric al învatamântului românesc.

 

Pe lânga acestea, Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir” este unul “tânar”, rasarit pe harta orasului  Iasi în cartierul Dimitrie Cantemir.

 

Certificatul de nastere al scolii, care a marcat formarea atâtor generatii, poarta data de 17 septembrie 1963. A functionat pentru început sub denumirea de Scoala medie nr. 8 “Dimitrie Cantemir”, Daca la înfiintare scoala era coordonata sub aspectul procesului instructiv-educativ de Sectia Învatamânt a Sfatului Popular Regional Iasi, din punct de vedere administrativ depindea de Sfatul Popular al orasului Iasi. Începând cu anul 1968, liceul este coordonat de Inspectoratul scolar Judetean Iasi, în conformitate cu legea învatamânului din 1968.

 

Activitatea instructiv-educativa pentru clasele VIII-XI s-a desfasurat, pâna în anul scolar 1967-1968, pe baza unor planuri de învatamânt si programe scolare tranzitorii, aceasta situatie fiind determinata de încheierea generalizarii învatamântului obligatoriu de 8 ani în anul scolar 1964 -1965 si de extinderea învatamântului de cultura generala de la 11 la 12 ani, ce urma sa se realizeze, în mod treptat, pâna în anul scolar 1968 -1969.

 

Dezvoltarea rapida a stiintei si tehnicii, amplul proces de industrializare a tarii a constituit un obiectiv fundamental al regimului communist, creând o nevoie acuta de cadre specializate, ceea ce a impus reorganizarea învatamântului românesc. Cea mai importanta inovatie a fost crearea, pe lânga singurul tip de scoala medie existent pâna in 1966, începând cu anul scolar 1966-1967, a liceelor de specialitate: industriale, agricole, economice, pedagogice, de arta.

 

Diversificarea învatamântului liceal se realizeaza si prin înfiintarea unor clase speciale de matematica, fizica si limbi moderne. Organizarea acestor clase, care-si desfasoara activitatea pe baza unor planuri de învatamânt în care obiectele de profil detin ponderea, ca numar de ore, în cadrul disciplinelor ce se predau, favorizeaza dezvoltarea aptitudinilor elevilor dotati în diferite domenii ale stiintei si culturii. Aceste clase au fost o experienta si un preludiu pentru restructurarea învatamântului liceal.

 

În perioada 1963-1969 scoala a functionat în actualul local al scolii “Titu Maiorescu”, iar de la 1 septembrie 1969 în actualul lacas.

 

Valoarea profesionala a colectivului didactic, implicarea afectiva, pasiunea cu care s-a daruit initierii tinerilor întru cultura si învatatura, au fost argumente semnificative pentru a conferi scolii statutul de liceu teoretic începând cu anul 1968. La înfiintare este numit director al liceului profesorul de matematica Grigore Popovici. În etapa urmatoare, în perioada 1968-1975, liceul a functionat cu clasele I-VIII si IX-XII, cursuri de zi, cu profil real si umanist si cursuri serale cu profil real.

 

Pe baza Directivelor PCR si a Legii învatamântului din 1968 s-a trecut la realizarea treptata a scolarizarii, începând de la vârsta de 6 ani. Experimental, coborârea vârstei de cuprindere în scoala a copiilor de la sapte la sase ani începe în anul scolar 1967-1968.

 

În anul scolar 1975-1976, se trece la învatamântul obligatoriu de 10 ani, instituindu-se ciclurile liceale – treapta I si treapta II, legate printr-un concurs de admitere, cu scopul selectarii candidatilor.

 

Liceul “Dimitrie Cantemir” a fost transformat, în 1975, în liceu industrial, profil mecanic (zi si seral), fapt ce a avut grave consecinte asupra renumelui câstigat al vechiului liceu teoretic. Liceul a functionat în aceasta forma pâna în anul scolar 1989-1990.

 

În aceste conditii, prin O.M.I. nr. 4741 din 26 octombrie 1992, ca un suflu pentru renasterea liceului, vine si recunoasterea oficiala a numelui: Liceul Teoretic “Dimitrie Cantemir”, denumire ce se

Scrie un comentariu

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu.